7.1.2014

Voi YLE, minkä teit...

Eilen olin vielä ihan positiviisilla fiiliksillä UMK:ta kohtaan. Olisihan se pitänyt arvata, että tunne ei kauaa kestä ja YLE onnistuu taas ryssimään kaiken. Nimittäin UMK:ssa on nyt mahdollista äänestää suosikkiaan turboäänillä. Ääniä voi ostaa könttänä 5, 10, 25 tai 50 kappaletta. Yksittäinen ääni maksaa 95 senttiä, kun taas 50 ääntä irtoaa 47,50 eurolla. En varmastikaan ole ainut, jonka mielestä systeemi on epäoikeudenmukainen.

UMK:n katsojaluvut eivät ole yltäneet entisen viisukarsinnan lukemiin. Potentiaalisia äänestäjiä on siis vieläkin vähemmän. Ei tarvitse olla einstein tajutakseen, että tämän vuoden äänestystapa suosii niitä, joilla on millä mällätä. Kukaan ei estä esimerkiksi artistin taustajoukkoja tai levy-yhtiötä ostamaan turboääniä omalle suojatilleen. Toki kuka tahansa meistä faneista voisi ostaa könttä-ääniä ja tukea omaa suosikkiaan. Harvalla vaan on sellaiseen varaa tai innostusta.

Yllättäen UMK:n taustajoukkojen mielestä tämä on loistava uudistus. Tuottaja Anssi Autio toteaa Iltalehdessä näin:
- Miksei? Jos joku haluaa fanittaa vähän enemmän, se on nyt mahdollista, Autio sanoo.
- Ajateltiin, että se kuulostaa hyvältä ajatukselta. On sellaisia ihmisiä, jotka ovat kovia faneja, haluavat tukea artistia tai biisiä, hän perustelee äänipaketteja. 
Aution mukaan äänipaketit tekevät äänestämisen vaivattomammaksi. 
- Presidentinvaaleissa tai vastaavissa ymmärrän, että äänestetään niin, että jokaisella ihmisellä on yksi äänioikeus. Tämä on normaali käytäntö viihdeohjelmissa.

Niinpä niin... Itä-Euroopassa taustajoukkojen ja kilpailun järjestäjien kesken vaihdetaan rahakuoria kaikessa salamyhkäisyydessään. Meillä Suomessa homma hoituu näköjään astetta avoimemmin. En myöskään ymmärrä, miksi ääniä pystyy antamaan niin paljon. Eurovision laulukilpailuissa samasta puhelinliittymästä saa äänestää 20 kertaa. Miksei UMK:ssa voitu tyytyä samaan? Se olisi tuntunut kohtuullisemmalta.

Väkisinkin mietityttää, mihin nämä rahat menevät. Onko Yleisradiolla oikeus tehdä näin? En ole asiantuntija, mutta systeemi yksinkertaisesti haisee. Ei näin, YLE... Kyllä minä ehkä katson ensimmäisen livelähetyksen lauantaina. Rahojani en kuitenkaan taida äänestykseen laittaa. Voittaja ratkeaa kuitenkin epäreilulla tavalla.

No, kohti uusia pettymyksiä.

4 kommenttia:

  1. Ihan pöhlä systeemi mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emmekä ole yksin mielipiteemme kanssa. Viisukuppilassa käydään asiasta aika kiivasta keskustelua, eikä ihme. Kuulemma artistien taustajoukoillekin tämä systeemi tuli yllätyksenä :O Haiskahtaa epätoivoiselta yritykseltä...

      Poista
  2. Haisee todellakin. Minä itse asiassa olen inhonnut UMK-formaattia alusta asti niin kovasti, että viime vuosina Suomen karsinnat ovat jääneet minulta suureksi osaksi katsomatta! Epäreilu äänestyssysteemi on piste iin päälle. Biiseistä tykkään tänä vuonna eniten Hukan ja Maman Seljasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niin surullista, että tämä formaatti vesittää monien viisufanien innostuksen :( Mukana kun on hyviäkin kappaleita. Harmi, että UMK jatkunee ainakin vielä pari vuotta...

      Poista