4.3.2014

Nu kör vi!

Pahoittelen, jos blogini on ollut turhan sinikeltainen viime aikoina. Onhan Euroviisurintamalla tapahtunut paljon muutakin. Moni maa on ehtinyt valita edustajansa, muun muassa naapurimme Viro. Katsoinkin heidän finaaliaan viime lauantaina. Se oli itse asiassa ensimmäinen kerta minulle. Olen ehkä joidenkin mielestä "huono viisufani", koska en niin välitä seurata eri maiden karsintoja. Aikani ja keskittymiskykyni ei yksinkertaisesti riitä. Suomen ja Ruotsin karsinnat ovat minulle ne tärkeimmät.

En myöskään haluaisi kuluttaa puhki kappaleita ennen toukokuuta. Myönnetään, että viisujen musiikillinen taso ei aina ole kovin korkea. Jos huudattaisin biisejä kuukausikaupalla, olisin niihin lopen kyllästynyt ennen itse Euroviisuja. Ja mitä hauskaa siinä olisi?

Faktahan on, että suurin osa televisiokatsojista kuulee kappaleet ensimmäisen kerran vasta lähetyksen aikana. Tavallaan siinä on jotain viehättävää. Näin se minunkin kohdallani "ennen vanhaan" oli. En minä lapsena tiennyt mistään esikatseluohjelmista, eikä silloin ollut nettiä. Viisufanitus on toki muuttunut helpommaksi internetin myötä, mutta joskus haikailen vanhojen, hyvien aikojen perään.

Tuskin kenellekään muulle se on ongelma, että viisukappaleita pääsee kuuntelemaan jo hyvissä ajoin. Minä vain olen tällainen :D Olen itse asiassa päättänyt odottaa, kunnes kaikki maat ovat valinneet edustajansa. Vasta sitten syvennyn niihin ja rupean muodostamaan mielipidettä tasosta.

Ensi lauantai on ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun seuraan Melodifestivalenin finaalia Suomesta käsin. Tavallaan tuntuu haikealta, koska MF oli jo ehtinyt muodostua pitkäksi perinteeksi. Toisaalta on ihan mukava nähdä show television välityksellä ja nauttia herkkuja ystävän seurassa esityksiä kommentoiden. Kyllä minä vielä jonakin vuonna ehdin matkustamaan paikan päälle :)

Aluksi Melodien taso oli mielestäni heikko, mutta finaalikattaus muodostui lopulta oikein mukavaksi. Tässä järjestyksessä finaalissa kilpailevat:


1. Anton Ewald - Natural
Anton Ewald (20) teki viime vuonna Melodifestivalen-debyyttinsä sijoittuen neljänneksi. Hän on myös toiminut koreografina ja taustatanssijana Ruotsin karsinnoissa. Aluksi en pitänyt "Naturalia" juuri minään, mutta se on ruvennut viime päivinä soimaan useasti päänsisäisessä jukeboksissani. Saa nähdä, parantaako Anton sijoitustaan tänä vuonna. Esityksessä on ainakin panostettu tanssiin (kuinkas muutenkaan) ja onhan Anton hyvin söpö poika ;)


2. Ellen Benediktson - Songbird
Vasta 18-vuotias Ellen siivitti hieman yllättäen tiensä finaaliin. Hänen uransa on vasta alussa: Melodifestivalenin pääpiruna häärivä Christer Björkman bongasi Ellenin viime keväänä, kun Ellen toimi Malmön euroviisuissa Ranskan laulajan sijaisena harjoituksissa. Laulutaitoa tytöltä kyllä löytyy. "Songbird" ei ole kappaleena ihan minun makuuni, mutta varmasti tälle rauhalliselle balladille löytyy äänestäjiä.


3. Alcazar - Blame It on the Disco
Monet viisufanit riemastuivat kun tieto Alcazarin comebackista tuli julki. Sähäkkä kokoonpano nähtiin viimeksi viisuilemassa vuonna 2010. Silloin he eivät päässeet finaaliin, mutta nyt se oli läpihuutojuttu. Viides kerta toden sanoo? Minä en panisi pahakseni! :) Glitteriä, discoilua ja glamouria, siitä on nyt kyse!


4. Oscar Zia - Yes We Can
Kilpailun kuopus on 17-vuotias teini-idoli Oscar Zia. Hänen kappaleensa ja koreografiansa tuovat tuulahduksen 90-luvun poikabändimaailmasta. Meille 90-luvulla kasvaneille tässä on mukavaa nostalgiaa, mutta tämän päivän teineille kenties jotain aivan uutta. Oscarilla on iloinen meininki, joka varmasti uppoaa puhelinäänestäjiin. Voi syödä Anton Ewaldilta ääniä ja päinvastoin.


5. Linus Svenning - Bröder
YouTubesta pinnalle noussut Linus Svenning (23) kirjoitti kappaleen kuolleen veljensä muistolle yhdessä Fredrik Kempen kanssa. Hän lunasti itselleen finaalipaikan Andra Chansenin kautta. Sävellys on todella tarttuva ja ilmeisesti myös kosketti yleisöä, vaikka minun mielestäni sanoitus onkin turhan kosiskeleva. Tai siltä se minusta tuntuu. Toisaalta, en ole menettänyt veljeäni, joten ehkä en vain kykene samaistumaan.


6. Helena Paparizou - Survivor
Ihmeiden aika ei ole ohi: Suosikkini pääsi finaaliin Andra Chansenista! Sitä ei ole tainnut tapahtua koskaan :D Helena Paparizoun ura alkoi 17-vuotiaana Antique-yhtyeen riveissä. Vuonna 2001 Antique edusti Euroviisuissa Kreikkaa ja sijoittui kolmanneksi. Helena sai revanssin neljä vuotta myöhemmin, jolloin voitti koko "roskan". Hänellä on nyt edessä näytön paikka. Minä uskon tähän kappaleeseen ja jokaisen sanan, jonka Helena laulaa. Hän on selviytyjä.


7. YOHIO - To the End
Mikäli yleisöäänet olisivat ratkaisseet, YOHIO (18) olisi edustanut Ruotsia jo viime vuonna. Japanissakin mainetta niittänyt nuori mies on sen verran suosittu, että varmasti kilpailee tänäkin vuonna voitosta. Melodifestivalenissa on nyt mukana monta teini-idolia, mutta YOHIO on heistä eittämättä suosituin, mikäli Facebook-tykkäyksistä voi jotain päätellä. "To the End" on hieno kappale, jota on ollut kirjoittamassa itsekin Melodeissa kilpaillut Andreas Johnson.


8. Sanna Nielsen - Undo
29-vuotias Sanna Nielsen on todellinen viisukonkari. Tämä on hänen seitsemäs yrityksensä päästä edustamaan Ruotsia. Vuonna 2008 edustuspaikka oli kovin lähellä. Hän voitti yleisön puolelleen kappaleella "Empty Room", mutta Charlotte Perrelli kruunattiin voittajaksi tuomariäänten turvin. Sannan mahtiballadia on ehditty veikata voittajasuosikiksi. Minua kappale ei kuitenkaan kosketa, vaikka Sanna onkin taitava artisti.


9. Panetoz - Efter solsken
Finaalissa nähdään myös suomalaisväriä. Johan Hirvi (arvaatko kuka?) on osa Panetoz-ryhmää, joka perustettiin vuonna 1997. Heillä on plakkarissa kesähitti parin vuoden takaa ja tässä letkeässä kappaleessa on siihen myös aineksia. Hip hop / rap ei ole mieligenreäni, mutta ymmärrän jos tämä menestyy.


10. Ace Wilder - Busy doin' nothin'
Tänä vuonna on mukana monta debytanttia, joista yksi on 32-vuotias Ace Wilder. Hän on luonut uraa taustalaulajana- ja tanssijana, mutta astuu nyt itse valokeilaan. Inhoan tämän kappaleen sanoitusta, jossa kannustetaan laiskottelemaan ja vieroksumaan työtä. Vaikka se olisikin ironiaa, en tykkää. Monet ovat kuitenkin tykänneet tästä ja tuottajatkin ovat laittaneet Acen esiintymään viimeisenä. Kisan musta hevonen?

Kääntäkää siis kanava lauantaina Yle FEMin puolelle klo 21. Paras laulu voittakoon!

2 kommenttia:

  1. Kerrankin meillä on samat suosikit, hassua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan vaihteeksi samiksia myös musiikkimaun suhteen :D

      Poista