19.3.2014

We don't wanna put in

Nyt eletään sitä vaihetta keväästä, että Euroviisujen deadline on umpeutunut. Maanantaina mailla oli viimeinen tilaisuus toimittaa edustuskappaleensa EBU:lle. Kaikki biisit onkin jo julkistettu yhtä lukuunottamatta. Emme ole vielä kuulleet Venäjän edustuskappaletta. Se meille on kuitenkin kerrottu, että maata edustaa 17-vuotiaiden kaksossiskosten muodostama yhtye Tolmachevy Sisters. Kappale on kuulemma nimeltään "Shine". Sen takaa löytyy viisuympyröistä tuttuja lauluntekijöitä, joiden meriitit puhuvat puolestaan.

Jännityksellä odotamme, milloin kappale tulee suurelle yleisölle kuultavaksi. Panttasiko Venäjä biisiä näin kauan, jotta sai mahdollisimman hyvän taustatiimin? Vai oliko maalla parempaa tekemistä ja tarvetta osoittaa, että he voivat tehdä, mitä lystäävät? Päätelkää itse.


EBU:n kanta on, ettei se halua sotkea Euroviisuja ja politiikkaa keskenään. Politiikka on kuitenkin aina ollut läsnä Euroviisuissa, tavalla tai toisella. En väitä olevani minkään sortin asiantuntija, mutta tässä muutamia ilmeisimpiä esimerkkejä aihepiiristä.

Vuonna 1976 Kreikan kappale "Panayia mou, panayia mou" (Oi äitini) otti vahvasti kantaa Turkin toimiin Kyproksen saarella. Mariza Kochin esitys ei niinkään kolahtanut raateihin, mutta ainakin hän sai äänensä kuulluksi. Laulun englanninkielinen käännös oli rohkeasti "Death of Cyprus".


Tuoreempia esimerkkejä löytyy tämän vuosituhannen puolelta. Vuonna 2005 elettiin Ukrainassa oranssin vallankumouksen aikaa. Maa isännöi tuolloin Eurovision laulukilpailuja ja valitsi edustajakseen Greenjolly-yhtyeen. "Razom Nas Bahato, Nas Ne Podolaty" oli muodostunut vallankumouksen tunnuskappaleeksi. Alkuperäisessä sanoituksessa viitattiin suoraan Viktor Yuschenkoon. Sanoja jouduttiin kuitenkin siistimään itse Euroviisuja varten. Vallankumouksen henki välittyi silti Greenjollyn esityksestä. 


Georgian edustajaksi valittiin vuonna 2009 Stephane & 3G. Groovea ei sävellyksestä puuttunut, eikä varsinkaan sanoituksesta. Kappaleessa laulettiin hyvin selkeästi "We don't wanna put in". EBU älähti georgialaisille ja vaati muuttamaan sääntöjen vastaisen sanoituksen soveliaammaksi. Georgialaiset eivät tähän suostuneet ja päättivät vetäytyä kilpailusta.


Vaikka tilanteet Euroopassa ovatkin muuttuneet suuntaan ja toiseen, voin yhä yhtyä georgialaisten sanoihin. Venäläiset saisivat luvan lopettaa pelleilyn, niin Euroviisuissa kuin Euroopassa.

6 kommenttia:

  1. Euroviisut ja politiikka ovat kuuluneet yhteen ainakin niin kauan kuin nykyinen äänestyssysteemi on ollut voimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se... Mielestäni on käsittämätöntä, että tämä nykyinen systeemi koetaan vieläkin parhaaksi. Ikään kuin viiden hengen tuomaristot eivät olisi lahjottavissa... Sitä paitsi tuomareiden mielipiteet ovat yleensä ihan pyllystä (olipa taas rakentavasti ilmaistu :D ) Euroviisut on mielestäni kuitenkin KANSAN ohjelma, joten äänivallankin pitäisi olla pelkästään puhelinäänestäjillä. Ei sillä, pystytäänhän sitä puhelinäänestystäkin manipuloimaan, esim. azerit ovat toimittaneet kuulemma prepaid-liittymiä eri maissa asuville kansalaisilleen ja pyytäneet äänestämään Azerbaidzania. Että näin... Mutta kyllä puhelinäänestys tuntuu silti reilummalta systeemiltä. Toivottavasti siihen vielä palataan!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen teksti! enpä tätäkään tiennyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että koit sen mielenkiintoiseksi! ^_^ Joskus tätä blogia kirjoittaessa tulee sellainen tunne, että "kaikkihan nämä jutut tietävät". Asiahan ei tosiaan ole niin. Elän ilmeisesti joskus jossain omassa euroviisukuplassani :D Kiitos kommentista, tiedän nyt että tällä blogilla on myös jokin opettavainen tarkoitus! :)

      Poista
    2. Haha, täällä on yksi joka ei tosiaan tiedä mitään muuta euroviisuista kuin, että Lordi on voittanut ja Abba siellä on ollut ;) et kaikki lisätieto tulee niin sanotusti tarpeeseen. En mä näitä asioita jaksaisi mistään kaivaa, mutta täältä sun blogista niitä on kiva lukea :) Arvasin, että Euroviisu-blogi on hyvä idea... eli oli täysin oma lehmä ojassa :D

      Poista
    3. Hyvä tietää, sainkin tästä hyviä ideoita tuleviin postauksiin! ^_^ Kiva, että jaksat tätä kautta lueskella viisutietoutta.

      Poista