8.12.2013

Waterloo


Hälsningar från Stockholm!

Viikonloppuvapaa länsinaapurissa sujui hyvin viisuisissa merkeissä. Muiden suomalaisten juhliessa itsenäisyyspäivää minä suuntasin ystäväni kanssa erään ruotsalaisyhtyeen jalanjäljille. Puhun tietysti Anni-Fridille, Bennylle, Björnille ja Agnethalle pyhitetystä museosta. ABBA The Museum on jokaisen ABBA-fanin, Euroviisujen ystävän ja ruotsalaisen musiikin suurkuluttajan ehdoton matkakohde! Museo sijaitsee kauniissa Djurgårdenin kaupunginosassa, josta löytyy myös lukuisia muita museoita.

ABBA-museossa riitti tungosta jo aamusta asti. Ihmisiä päästettiin sisään näyttelyyn 15 minuutin välein, mutta ei se ruuhkaa kokonaan estänyt. Toisaalta olen vain iloinen: ABBA kiinnostaa edelleen, sukupolvesta toiseen :) Museossa pääsee lisäksi tutustumaan ruotsalaisen musiikin historiaan Swedish Music Hall Of Famen kautta.


Euroviisufanin näkökulmasta "Waterloo" on ABBAn tuotannosta se merkittävin kappale. Esillä olivatkin yhtyeen alkuperäiset esiintymisasut, Björnin tähden mallinen kitara sekä Eurovision Song Contestista tuliaiseksi saatu palkintokolikko. Siitä en valitettavasti saanut järkevää valokuvaa. Nämä asut kertoivat karun totuuden: ihmiset olivat 70-luvulla huomattavasti hoikempia! Olin pitänyt Bennyä kuvien perusteella pullukkana, mutta olin väärässä. Muut jäsenet olivat vain häneen verrattuna luuviuluja :D



Vuonna 2004 vietettiin ABBAN Euroviisuvoiton 30-vuotisjuhlaa. Sen kunniaksi Istanbulin viisuissa esitettin musiikkivideo "ABBA: Our Last Video Together". Videolla esiintyy neljä hyvin tutun näköistä nukkea. ABBAn jäsenet voi myös bongata cameo-rooleissa, samaten laulajadiivan Cherin :D


Oli mukava yllätys, että nämä nuket oltiin kelpuutettu mukaan näyttelyyn. Videon ilmestyttyä ruvettiin spekuloimaan ABBAn mahdollisesta comebackista. Se ei ole kuitenkaan vielä (toistaiseksi) tapahtunut. Huhujen mukaan ABBAn jäsenet eivät ole suostuneet tekemään paluuta edes miljardista dollarista.


Museo oli hyvin interaktiivinen. Pääsin äänittämään oman versioni "Mamma miasta" ja pääsylippuni koodilla voin käydä netissä kuuntelemassa tuotokseni. Vielä en ole uskaltanut... Nettisivuilla on myös nähtävillä esiintymiseni ABBA-hologrammien kanssa. Käytännössä olen siis ABBAn jäsen.


Pari tuntia kului kuin siivillä. Lähdimme museosta hymyt huulilla ja monta musiikillista kokemusta rikkaampina. Thank you for the music!

6 kommenttia:

  1. Minulle Abba on siitä ikäänkuin omassa sarjassaan, että ei ole oma muistikuvaa, miten olen Abbaan suhtautunut, mutta tiedän varmuudella olleeni Abba-fani alle viis-veenä. Missäköhän lie nykyään, mutta vuosia sitten minulla oli hallussani C-kasetille tehty haastatteluni (ollen jotain 5v), jossa minulta kysyttiin toivelaulua, niin halusin ehdottomasti kuulla "aiduu, aiduu, aiduu" eli Abban "I do, I do" on siten todisteellisesti jossain elämäni vaiheessa osunut ja uponnut oikein tosissaan.

    Sellainenkin vahva muisto on jäänyt, että myöhemmällä lapsuuden iällä, nähtyäni "Gimme, gimme, gimme"n musiikkivideosta miten Agnetha piti kuulokkeita otsallaan, niin sittenhän minäkin pyrin isäni älppäreitä kuunnellessani pitämään kuulokkeita siten kuin olin mielestäni oikeaoppisesti Agnethan nähnyt tekevän... ♥ ABBA♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, onpa sulla ihania muistoja! ♥ Olisi kyllä kiva, jos itsekin olisin elänyt jo silloin kun ABBA oli vielä olemassa. Omat ensimmäiset muistoni liittyvät ABBAn kasettiin, jonka sain joskus 11-vuotiaana. Sitten tuli A*Teens covereineen ja tajusin, että onpa ABBAlla ollut hyviä biisejä :D

      Poista
  2. Sulla lienee ollut todella hauskaa! Haluaisin itsekin joskus päästä käymään ABBA-museossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin hauskaa minulla ei ole koskaan ollut missään museossa :D Kyllä tuo on aika must see -kohde, jos pääsee käymään Tukholmassa. Jokaisen kruunun väärti!

      Poista
  3. Oli kyllä todella mielenkiintoinen museo, suosittelen kaikille jolla on edes vähän kiinnostusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan tarvitse olla edes mikään suuri ABBA-fani, koska tuolla oli myös muutakin innostavaa :)

      Poista