6.4.2014

Hyvää Waterloon vuosipäivää

Ei, otsikossa ei viitata siihen kuuluisaan taisteluun. Tänään on kulunut tasan 40 vuotta Eurovision laulukilpailuista, jotka järjestettiin Englannin Brightonissa. Suomea näissä karkeloissa edusti Carita Holmström. Hän lauleli pianonsa ääressä "Keep me warm". Sitä valitettavasti ei kovinkaan moni enää muista. Sen sijaan eräälle ruotsalaisyhtyeelle nämä kisat toimivat ponnahduslautana pitkälle kansainväliselle uralle ja suosiolle, joka ei vieläkään osoita hiipumisen merkkejä.


Kyseessä oli tietysti Ruotsin ikioma vientituote ABBA kappaleella "Waterloo". Sitä pidetään yhtenä legendaarisimmista viisukappaleista ja valittiinpa se jopa kaikkien aikojen euroviisuksi vuonna 2005 järjestetyssä juhlagaalassa. Sävellyksenä "Waterloo" tuskin on parasta, mitä viisuissa on kuultu. Itse asiassa se ei mielestäni edes ole ABBAn parhaimpia biisejä. Ymmärrän kuitenkin, miksi "Waterloo" voitti.

Vuonna 1974 show-meininki oli vielä Euroviisuissa kovin vieras elementti. Ruotsi lähti kovilla panoksilla sotaan. ABBAn esiintymisasut oltiin harkittu viimeistä ommelta myöten, aina kapellimestarin Napoleonin aikainen puvustus mukaan lukien. "Waterloo" on myös taitavasti rakennettu pop-kappale. Toimii vielä 40 vuodenkin jälkeen :) 

Grattis ABBA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti